Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pampeano czy zwykłe PS?
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Matera / Drewniane / Palo Santo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Pampeano czy zwykłe PS?
Pampeano
11%
 11%  [ 2 ]
Zwykłe PS
55%
 55%  [ 10 ]
Niemogę się zdecydować
33%
 33%  [ 6 ]
Wszystkich Głosów : 18

Autor Wiadomość
Cynikt




Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sprzed monitora

PostWysłany: Śro 10:53, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Ależ oczywiście, że moje naczynie ma miejsce na 0,5l wody na raz. Po 1 zalaniu mam tyle energii, że skaczę przez Atlantyk[siedmiomilowe buty przy mnie to towar rodem ze Stadionu], palę fajkę pokoju z Indianami, biorę 2. łyka i wracam.

Wydawało mi się, że kolega nie chce podjąć pochopnej decyzji, prosi o radę bardziej zorientowanych w temacie, a jedyne, co widzi, to 'levelling wars'.

Nie napisałem jedno zalanie, tylko jedno nabicie. Przestańcie się nabijać, bo zbiera wam się na bicie =]
Napisałbym zasypanie, to przeczytałbym: 'Jak możesz pić, jak zasypałeś naczynie?! Kiedy należy je odkopać?'

Z innych naczyń wychodzi, jak napisał Maniak, ~1l /1 zasypanie. W pampeano zdecydowanie szybciej stracisz smak napoju. Oznacza to, że ilość YM w środku jest mniejsza.
Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do dużych dawek kofeiny[czy jak to sobie chcecie nazwać] i nie ma ochoty 2 razy chodzić do kuchni, to może nie odpowiadać mu takie naczynie. Dodam, że naczynie[to i to] powinno się zalać wrzątkiem, aby podnieść jego temperaturę.

Odnośnie zabaw z YM przed piciem - jeżeli nie posiadasz bardzo dobrze filtrującej rurki tudzież zależy ci na wypiciu więcej niż 3 zalań, to rytuał ma jak najbardziej sens, ponieważ poprawia jakość naparu oraz czas uwalniania substancji czynnych.

Ok, raz jeszcze. Zakładając, że oba naczynia mają jednakową objętość, to:
1. W PS będzie minimalnie większa pojemność.
2. Przygotowanie PS zajmuje więcej czasu i umiejętności. Tak, tak, usypujemy kopczyk itd.
3. Moim zdaniem w PS będą większe różnice we właściwościach przygotowanego napoju. Patrz pkt 2.
4. Do przygotowania PS zużyjesz więcej przedmiotów i/lub bardziej się pobrudzisz.
5. Zawsze możesz w pampeano zrobić sobie metodą klasyczną. Będzie o tyle trudniej, że średnica otworu jest mniejsza. Grubość drewna zależy tylko od tego, jak się rzemieślnikowi wydrąży.

PS. 'Nie mogę' =]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Meszuge




Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:38, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Cynikt napisał:

2. Przygotowanie PS zajmuje więcej czasu i umiejętności. Tak, tak, usypujemy kopczyk itd.


Jak ktoś lubi... Smile
http://www.youtube.com/profile?gl=PL&user=SzczyptaSwiataPl#p/a/u/2/v_dbOYXZoeg


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cynikt




Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sprzed monitora

PostWysłany: Śro 13:51, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Jeżeli masz dobrą rurkę, to być może różnica jest minimalna, ale zapewniam cię, że mając średniej klasy rurkę[chodzi tylko o aspekt filtrowania/zatykania] bez odpylania i wytrząsania jedyne co cię czeka to chroniczny ból gardła/przełyku.

Gwoli wyjaśnienia: kupiłem pampeano, bo nie miałem ochoty tracić czasu na zbędne rytuały w kuchni, a przygotowanie minimalnym wysiłkiem skutkowało palącym gardłem.
Jeżeli autor posta ma podobne dylematy, sugeruję opcję nr 1.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Meszuge




Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:44, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Cynikt napisał:
Jeżeli masz dobrą rurkę, to...


Mam. Smile Poza tym piję zwykle tylko gatunki paragwajskie, a one w większości przypadków są dość grubo cięte, więc problem żaden.
Choć bywa yerba, która w ogóle nie wymaga bombilli. Ale to inna sprawa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:37, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Meszuge napisał:
...
Choć bywa yerba, która w ogóle nie wymaga bombilli. Ale to inna sprawa.

jaka yerba? saszetkowana?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Meszuge




Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:44, 07 Kwi 2010    Temat postu:

norbert napisał:

jaka yerba? saszetkowana?

Nie. Cancheada (jedna z odmian Triunfo Organic), zawiera listki cięte tylko na 4 części, a nie - jak to zwykle bywa - mielone. W związku z tym praktycznie pozbawiona pyłu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:48, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Dzięki, dobrze wiedzieć Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mikey




Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:15, 07 Kwi 2010    Temat postu:

30 zł za 500g xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Meszuge




Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 6:27, 08 Kwi 2010    Temat postu:

Mikey napisał:
30 zł za 500g xD


To nawet dość tanio udało Ci się znaleźć. Smile Zwłaszcza, jeśli to razem z kosztami wysyłki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mikey




Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:06, 08 Kwi 2010    Temat postu:

bez kosztów xD

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:24, 09 Kwi 2010    Temat postu:

trudno...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gringo




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:17, 11 Kwi 2010    Temat postu:

Bardzo wam dziękuje za pomoc, a zwłaszcza Tobie Cynikt. Lubie siedzieć i wykonywać rożne rytuały z Yerbą, więc chyba wybiorę jednak classic.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Matera / Drewniane / Palo Santo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin