Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Własne mieszanki yebowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Pogaduszki o yerbie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gringo




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 10:44, 26 Sty 2011    Temat postu: Własne mieszanki yebowe

Muszę się przyznać, że nie było jeszcze takiej gotowej mieszanki, która by mi smakowała (poza Amanda Compuesta con Hierbas). Tak więc chętnie bym popił yerbę z jakimiś dodatkami.
Jakie dodatki proponujecie? W jaki sposób dodane do yerby i w jakich ilościach?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klosek1990




Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Włocławek
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:52, 26 Sty 2011    Temat postu:

Ja trzymam w szczelnym pudełku suszone skórki cytryny, mandarynki i pomarańczy. Gdy najdzie mnie ochota na yerbe z dodatkami po prostu biorę kilka kawałków i wrzucam do Palo Santo przed pierwszym zalaniem.

Zaraz pewnie ktoś napisze że w skórkach tych są pestycydy, herbicydy i diabli wiedzą co jeszcze. Ja nic sobie z tego nie robię bo w dzisiejszych czasach jedząc praktycznie cokolwiek przyjmujemy całą tablice Mendelejewa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Palo S
grafik



Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 412
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:32, 26 Sty 2011    Temat postu:

Ja czasem dodaję do yerby anyż gwiaździsty albo trawę cytrynową.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:42, 27 Sty 2011    Temat postu:

A Dmitrij Mendelejew napisał i obronił pracę doktorską pt. "o mieszaniu spirytusu z wodą"... wiedział chłopina co robi...

no to dałem sobie po łapkach za offtopa

Wracając do tematu:
do yerby dodawalem np wiosną, latem liść świeżej mięty, a jesienią, zimą suszone liście.
Z reszta nie tylko mięty, ale też melisy cytrynowej, kwiat ogórecznika, listek szałwi, i owoce do terere (truskawki, wiśnie (lekko rozgniecione) borówki, arbuza, etc)


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez norbert dnia Pią 10:02, 28 Sty 2011, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gringo




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:18, 29 Sty 2011    Temat postu:

A czy to wszystko jak np. mięta daje smak przy 85*C? Ja Wysuszyłem i skroiłem jabłko i żadnego smaku nie dało.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:35, 31 Sty 2011    Temat postu:

zmiażdzona mięta przy każdej temperaturze wydziela olejki... nawet w 85 st.C

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klosek1990




Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Włocławek
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:03, 01 Lut 2011    Temat postu:

Przypomniało mi się jeszcze o jednym dodatku a mianowicie o Angince. Zdecydowanie wolę ją jako dodatek do czarnej herbaty ale może komuś będzie smakowało.

Co do mięty to dodajecie ją do yerby czy do wody? Bo kiedyś dodałem do wody i muszę przyznać że dla mnie metoda lepsza bo czuć mięte tak samo intensywnie przez cały czas.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 10:58, 02 Lut 2011    Temat postu:

klosek1990 napisał:
Przypomniało mi się jeszcze o jednym dodatku a mianowicie o Angince. Zdecydowanie wolę ją jako dodatek do czarnej herbaty ale może komuś będzie smakowało.

A co to takiego Anginka?
Cytat:

Co do mięty to dodajecie ją do yerby czy do wody? Bo kiedyś dodałem do wody i muszę przyznać że dla mnie metoda lepsza bo czuć mięte tak samo intensywnie przez cały czas.

wciskam liśc do naczynia, zarówno świeży jak i suszony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
klosek1990




Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Włocławek
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:02, 04 Lut 2011    Temat postu:

Anginka to "Pelargonia Pachnąca". W moim domu jest od zawsze. Ma cytrynowy aromat ale nie jest kwaśna w smaku. Po więcej informacji zgłoś się do wujka Google lub cioci Wikipedii.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:35, 04 Lut 2011    Temat postu:

to już kumam, dzieki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wypass




Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:53, 17 Mar 2011    Temat postu:

ja często do naturalnej yerby lubię dodać jakiejś ziołowej, z miętowym posmakiem;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
angersquirrel




Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:01, 17 Mar 2011    Temat postu:

podobnie jak wypass
ostatnio kupiłam pajarito cytryna + mięta i sama jest zbyt miętowa jak dla mnie, ale zmieszana ze zwykłym pajarito to już zupełnie inna bajka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Pogaduszki o yerbie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin