Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Empanadas (pierogi) z mięsem
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na smakołyki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Palo S
grafik



Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 412
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:48, 15 Lut 2009    Temat postu: Empanadas (pierogi) z mięsem

Empanadas (pierogi) z mięsem

Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 12 dag masła, 1 łyżeczka soli, woda

Farsz: 25 dag mieszanego mięsa mielonego, 20 dag cebuli, 2 łyżeczki rodzynek, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1/2 łyżeczki soli, 25 dag smalcu do smażenia

Przygotuj farsz : rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż to jeszcze przez kilka minut. Dolej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda wyparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodaj tyle zimnej wody by miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200°C)

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anelka7557
troll



Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Krosno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:46, 23 Lut 2009    Temat postu:

yy smakołyki ?? to raczej jakieś danie Very HappyVery Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
norbert
site admin



Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 789
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: PL/Łódź
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:32, 23 Lut 2009    Temat postu:

anelka7557 napisał:
yy smakołyki ?? to raczej jakieś danie Very HappyVery Happy
Według Ciebie przysmaki, czy smakołyki muszą być na słodko? Znowu zaczynasz pisać posty na ilość? Przerzuć się raczej na jakość!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
IGIEŁKA
Cebador



Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 446
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pd Polska

PostWysłany: Pon 22:43, 04 Maj 2009    Temat postu:

Palo S, to brzmi bardzo apetycznie! Aż mi w brzuchu zaburczało! Smile
Tak dla pewności... te pierożki smaży się bez uprzedniego obgotowywania?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez IGIEŁKA dnia Pon 22:44, 04 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tombo




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:17, 04 Maj 2009    Temat postu:

Jeśli się Palo S nie obrazi, odpowiem za niego, bo uwielbiam gotować i czasem robię takie pyszności jak te PaloeSowe. Tak, takie pierożki powinno się smażyć. Ale to jest takie samo ciasto, jak do naszych polskich pierogów. Tutaj jest oliwa z wodą, może być mleko zamiast tego, albo tylko woda, za to gorąca. Efekt będzie taki sam. Najważniejsze żeby pozwolić ciastu "odpocząć" pół godziny pod zwilżoną ściereczką. Da się wtedy rozwałkować na pergamin, czyli że przez ciasto będzie widać słoje stolnicy, na której je wałkujemy. Zresztą, to samo ciasto robi się na tortille. Oj, muszę wklepać kilka przepisików.

Takie pierożki można oczywiście ugotować, ale przy tak przygotowanym farszu nie byłyby pewnie zbyt smaczne. Za to smażone albo pieczone będą super. Mogę polecić dodanie do wystudzonego farszu drobno pokrojonego serka topionego albo fety (wtedy do mięsa mniej soli). Po smażeniu te bryłki sera roztopią się i utworzą smakowite "oczka" wewnątrz pierożka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
IGIEŁKA
Cebador



Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 446
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pd Polska

PostWysłany: Pon 23:24, 04 Maj 2009    Temat postu:

Dzięki Tombo za pomoc! Widzę, że znasz się na rzeczy!
Oj, żeby ktoś mi pomógł zjeść te pierożki, od razu robię!
Co ja mówię... MUSZĘ przetestować ten przepis. Może uda mi się nawet namówić moje dziecko do skosztowania (to będzie prawdziwy wyczyn Smile )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA




Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:25, 04 Maj 2009    Temat postu:

Och, Tombo, jak się cieszę, że mój mąż potrafi, ale nie uwielbia gotować! Gdyby wymyślał takie cudeńka, turlałabym się po świecie, albo nawet turlać bym się już nie mogła. Podziwiam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tombo




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:30, 04 Maj 2009    Temat postu:

Fajnie, że się przydałem. Po powrocie z nadmorskiego wypoczynu postaram się nie zapomnieć zapodać wyśmienity i łatwy, choć nie taki oczywisty sposób na wykonanie tortilli (żeby nie było: chiński; gdybym zapomniał, proszę o łaskawe przypomnienie), i na enchilladas z kurczakiem, za które, nie powiem, byłem całowan ;D

Ada, a ja się turlam, i co? Wolno mi, to się wolno turlam Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tombo dnia Pon 23:31, 04 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
IGIEŁKA
Cebador



Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 446
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pd Polska

PostWysłany: Pon 23:32, 04 Maj 2009    Temat postu:

A ja od dziś na diecie jestem!! Crying or Very sad Tzn... próbuję być... Confused

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez IGIEŁKA dnia Pon 23:34, 04 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ADA




Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zachodniopomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:34, 04 Maj 2009    Temat postu:

Ja całe długie życie... próbuję być na diecie Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tombo




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:37, 04 Maj 2009    Temat postu:

Moja Mama zawsze mówi: "Przechodzę na dietę. Ale od jutra, bo widzę tu jakieś pyszności". Ja tam Mamy słucham...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
IGIEŁKA
Cebador



Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 446
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pd Polska

PostWysłany: Pon 23:44, 04 Maj 2009    Temat postu:

A ja ciągle słyszę: "Eee... jutro też jest dzień..." No pora mi zamienić to jutro na dziś... Confused

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez IGIEŁKA dnia Wto 7:46, 05 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tombo




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:31, 05 Maj 2009    Temat postu:

Poczekaj na przepis na enchiladas! Ale oftop!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
IGIEŁKA
Cebador



Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 446
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pd Polska

PostWysłany: Śro 6:15, 06 Maj 2009    Temat postu:

Z diety i tak lipa. Nie mam weny Very Happy Więc... czekam!! Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tombo




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:18, 16 Maj 2009    Temat postu: Quesadillas z kurczakiem

IGIEŁKA napisał:
Z diety i tak lipa. Nie mam weny Very Happy Więc... czekam!! Smile


Tutaj wklepałem przepisik na zacne quesadillas z kurczakiem [link widoczny dla zalogowanych] Polecam i pozdrawiam.

//wujo444: czasem nie warto być poprawnym - jedna kropka na końcu zdania, i się link spsuł Razz poprawiłem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Przepisy na smakołyki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin