Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KOPCZYK I ZALEWANIE - krok po kroku
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paketu-Berimbau




Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:13, 12 Paź 2009    Temat postu:

Woda od Ojca Dyrektora się nie nadaje bo Yerba by się obraziła. Woda od niego jest pobłogosławiona przez niego więc do niczego się nie nadaje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maagda




Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: TL/Lublin/Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:12, 13 Paź 2009    Temat postu:

mam pytanie, pare razy skorzystalam z tykwy i jak zagladam do niej, to niepokoi mnie jej zielone zabrawienie po bokach, i tak nie do konca mi to wyglada na plesn, ale no nie wiem? jak zle zrobilam currado mozliwe ze to resztki miazszu barwia sie yerba tak? jak wasze wygladaja?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maniak
admin



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 475
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:21, 13 Paź 2009    Temat postu:

maagda napisał:
mam pytanie, pare razy skorzystalam z tykwy i jak zagladam do niej, to niepokoi mnie jej zielone zabrawienie po bokach, i tak nie do konca mi to wyglada na plesn, ale no nie wiem? jak zle zrobilam currado mozliwe ze to resztki miazszu barwia sie yerba tak? jak wasze wygladaja?


Najlepiej będzie jak poślesz foto. Dla bezpieczeństwa wyparz tykwę wrzątkiem i łyżeczką jeszcze raz bardzo dokładnie ją wyskrob, bardzo dokładnie osusz.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
IGIEŁKA
Cebador



Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 446
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pd Polska

PostWysłany: Wto 19:00, 13 Paź 2009    Temat postu:

Popieram radę Maniaka.
Całkiem możliwe jednak, że to tylko Yerbowe przebarwienia, co jest normalne. Jednak warto być pewnym Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ma_sza




Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:45, 13 Paź 2009    Temat postu:

maagda napisał:
jak wasze wygladaja?

Przebarwione yerbą na zielono. Głównie po bokach Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paketu-Berimbau




Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:24, 14 Paź 2009    Temat postu:

A ja jestem pewny że to od Yerby, Yerba ma mocne barwniki a tykwa wszystkie barwniki chłonie jak gąbka

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maniak
admin



Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 475
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 13:42, 14 Paź 2009    Temat postu:

Paketu-Berimbau napisał:
A ja jestem pewny że to od Yerby, Yerba ma mocne barwniki a tykwa wszystkie barwniki chłonie jak gąbka


Oczywiście jest to bardzo prawdopodobne, jednak wyparzenie nie zaszkodzi, a może pomóc. Bez fotek ciężko się jednoznacznie określić w tym temacie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paketu-Berimbau




Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:14, 14 Paź 2009    Temat postu:

no racja Maniak bez fotek to trudno na 1000% stwierdzić, ale żeby sobie wyhodować coś w tykwie musiała by naprawdę nie dbać o nią.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
el F
Gość






PostWysłany: Śro 15:23, 14 Paź 2009    Temat postu:

na prosty rozum to na 99% normalne przebarwienia. Każdy świeżak się o to martwi czy to pleśń. Ale niech sobie parzy we wrzątku.
Powrót do góry
Paketu-Berimbau




Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dębno
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:20, 14 Paź 2009    Temat postu:

ja tykwy mam ale od kiedy mam PS to używam tylko jego.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maagda




Dołączył: 19 Wrz 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: TL/Lublin/Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:13, 17 Paź 2009    Temat postu:

bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedz
pprzepraszam, ze dopiero teraz ale zabiegana jestem ostatnio mocno
robilam fotke, ale na fotce w zasadzie nic nie widac, a nie chcialo mi sie dlugo na tym skupiac. przebarwienia ta hipoteza mi sie podoba, a wyparzac wyparzam systematycznie.
dziekuje, pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yerbamate.shop.ms




Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:42, 21 Cze 2010    Temat postu:

Tradycyjne Mate do picia Yerba Mate (wymowa: Jerba Mate - hiszpański, Źierba Mate - hiszpański Rioplatense - dialekt z Argentyny i Urugwaju). za pomocą przyrządu zwanego "bombilla" (wymowa: bombija - hiszpański, bombiźa - hiszpański Rioplatense - dialekt z Argentyny i Urugwaju).

* Rioplatense, hiszp. español (lub castellano) rioplatense – wariant języka hiszpańskiego (kastylijskiego), używany w Argentynie i Urugwaju.

* El español rioplatense o dialecto rioplatense es una variedad dialectal del español hablada, en proyección a 2009, por 43.662.4171 personas (40.245.814 de Argentina y 3.416.603 de Uruguay ). Su uso se extiende en la zona de la cuenca del Río de la Plata, en Argentina y Uruguay, y otras regiones aledañas. Centrado en las aglomeraciones de Gran Buenos Aires, Montevideo, Gran Santa Fe, Gran Rosario, Mar del Plata, Gran La Plata y Gran Paraná, los focos poblacionales más importantes de la región, extiende su influencia cultural a regiones geográficamente distantes, sobre todo a través de los medios audiovisuales, en los que es el lecto estándar para Argentina y Uruguay


Napój spożywa się w różnego rodzaju naczyniach: z tykwy (mate, el mate, calabaza, porongo, i jeśli ma specjalny kształt i wielkość to także cimarron, el cimmarron, chimarao, chimarrão, a także inny rodzaj to mate galleta - spłaszczona tykwa), z rogu (asta, guampa, la Guampa), z kości, z drewna (madera, de madera, rożne rodzaje drewna: Guatambú, Palo Santo, caldén, Incienso, z drewna cytrynowca, tacuarembo, lapacho, Ñandubay itp.). ceramika, metal (różne rodzaje metalowych naczyń, z najróżniejszych metali i stopów), ze szkła, mate termiczne, z żywic, z cani (caña, Cañas de Tacurú, Caña Tacuara, caña de azúcar - roślina przypominająca bambus), "chiquitas" i "pequeñas" - malutkie tykwy, lub emaliowane kubeczki, często z uszkiem etc.

"El Mate" bywają sporządzane z różnych kamieni półszlachetnych i toczone ze skał. Wszystkie te "mate" mogą być zdobione, oprawiane, obszywane, wypalane, okuwane metalami, oprawiane i przyozdabiane w najróżniejsze motywy.

Pomimo, że bardzo mi się spodobała (wytłumaczone w jasny i klarowny sposób) prezentacja zrobiona przez
maciejslu napisał:
oraz wspaniała prezentacja zrobiona przez
Paula napisał:
, to postanowiłem dodać tu także i "moje trzy grosze":

Mate y pava (pava lub caldera - to po hiszpańsku rodzaj sagana, czajnika, czajniczka lub dzbanka).



Krok 1:
Żeby przygotować "un buen mate" (Mate wysokiej jakości) jest ważnym aby zwrócić uwagę na następujące faktory:

- Yerba musi być sucha i dobrze (odpowiednio) składowana.

- Woda którą będziemy używać do parzenia, nie może swoja temperaturą przekraczać 87°C, może być chłodniejsza (wedle gustu), 85°C, 80°C, 75°C

WAŻNE: jeśli woda będzie wrząca - spali, czy sparzy "la yerba" - yerbe.

- Zarówno "el mate" jaki "bombilla" powinny być czyste (myć bez użycia detergentów, a jeśli już, to tylko w szczególnych przypadkach i bardzo dokładnie wypłukać dużą ilością bieżącej wody), w ten sposób "wciągną w siebie" odpowiedni smak i aromat.

W Argentynie niemalże wszyscy piją Mate, ale większość w domu, lub w pracy. W Paragwaju WSZYSCY piją Tereré, a w Urugwaju WSZYSCY piją Mate. W żadnym domu czy firmie nie może brakować termosów do picia Mate.

Jeśli wychodzimy z domu to termos jest tak ważny jak buty. Nawet ważniejszy, bowiem możemy wyjść na bosaka, ale nie należy wychodzić bez termosu.



Cargar la yerba - zasypać (załadować) yerbę.

Krok 2:
Wsypać "la Yerba" do "el Mate" - tak by nie było mniej niż 2/3 i nie więcej niż 3/4 części objętości naczynia.



Tapar el mate - Zakrywanie (przykrywanie) Mate.

Krok 3:
Zatkać "el Mate" i odwrócić do góry dnem - tak by się nic nie wysypało.



Asentar el polvo - osadzić pył.

Krok 4:
Potrząsnąć "el Mate" kilkakrotnie. To pozwoli aby pył i miałki proszek zbyt drobno mielony osiadł na wierzchu. To zapobiega zatykaniu "la bombilla". Mokry proszek nie jest wciągany do wnętrza bombilli.




Dejar un hueco... - pozostawić szczelinę (lukę, pusty obszar, dziurę, otwór).

Krok 5:
Powoli, ostrożnie, przekręcić "el Mate" z pozycji niemalże poziomej, do pozycji nachylonej, tak by "la yerba" nie wpadła na nowo do utworzonej szczeliny.



Mojar la yerba - zmoczyć yerbe.

Krok 6:
Wlać do utworzonej szczeliny odrobinkę wody (maly strumyczek).

OSTROŻNIE! - należy uważać aby nie zmoczyć reszty yerby.

Woda powinna być zimna. Temperatura pokojowa.



Calzar la bombilla - osadzanie (wkładanie, mocowanie) bombilly.

Krok 7:
Gdy już yerba nasiąkła wodą i napęczniała, nabrzmiała, można przystąpić do umieszczenia w szczelinie bombilly.



Cebar en el hueco húmedo - wlewanie gorącej wody do mokrej, wilgotnej szczeliny.

Krok 8:
Teraz powoli i ostrożnie wlewamy gorącą wodę do mokrej, wilgotnej szczeliny.

OSTROŻNIE! - należy uważać aby nie zmoczyć reszty yerby. Wlewamy wodę w pobliżu bombilly, tak by nie wylała się poza szczelinę.

- Woda którą będziemy używać do parzenia, nie może swoja temperaturą przekraczać 87°C, może być chłodniejsza (wedle gustu), 85°C, 80°C, 75°C



Sin mojar toda la yerba - tak by nie zmoczyć całej yerby. By nie zalać yerby.

Krok 9:
Nie spieszmy się! Odstawmy "el Mate" na kilka sekund. Pozwólmy "reposar" (odpocząć) yerbie, tak by nasiąkła i nabrała mocy.

W ten sposób nabierze lepszego smaku i aromatu, jeśli się zmoczy, szybko będzie "lavada" (wyprana, rozmyta, straci smak i właściwości), a po za tym zamiast "Yerba Mate" będziemy pić "El Mate Cocido".



Disfrutar un buen mate - Cieszyć się dobrą mate. Używać z zadowoleniem. Delektować się dobrze zrobioną mate.

Krok 10:
Aby móc cieszyć się dobrą mate. Używać z zadowoleniem. Nie spieszmy się! Odstawmy "el Mate" na kilka sekund. Pozwólmy "reposar" (odpocząć) yerbie, tak by nasiąkła i nabrała mocy.

A teraz "Cebar" (Cebar el mate - serwować mate) do woli !

ZAWSZE wlewamy wodę w pobliżu bombilly, tak by nie wylała się poza szczelinę.



Moc słonecznych pozdrowień


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mikey




Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:37, 21 Cze 2010    Temat postu:

Bombille najlepiej włożyć "pod" susz i ją unieść lekko czy po prostu ją wbić w środek kopczyka ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yerbamate.shop.ms




Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:47, 21 Cze 2010    Temat postu:

Mikey napisał:
Bombille najlepiej włożyć "pod" susz i ją unieść lekko czy po prostu ją wbić w środek kopczyka ?

Sprawa z piciem mate jest całkowicie indywidualna, ja tylko staram sie przybliżyć tutaj pewne "kanony". Zawsze "najlepiej wie" ten kto ceba, czyli el Cebador.

Ja osobiście (i tak jest prawidłowo w Am. Poł.) "calzo la bombilla" wciskając do szczeliny, a potem jak już jest przy samym dnie używam jej (bombilly) niczym dźwigienki i leciutko, delikatnie naciskam tak by leciutko uniosła się (częścią na dnie naczynia) w górę i o ile to możliwe lekko przyciskała od (tworząc miejsce na płyn) dołu napęczniały, wilgotny susz.

Ale to przyjdzie kiedyś samo... w miarę picia. Gdy się już nauczymy wypijać litr wody nie mocząc do końca całej yerby, a dolewając tak, by nadal się pojawiała smaczna pianka na wierzchu.

Mając nadzieję, że nie skomplikowałem jeszcze bardziej, a w czymś zdołałem być pomocny.

Styl argentyński dopuszcza moczenie Yerby już przy drugim, trzecim "podlewaniu". Tak sami pijąc mate dulce - mate na słodko, lub z domieszkami, nie musimy się martwić o to jak to wyjdzie. Widziałem wielokrotnie jak prawdziwi rasowi GAUCHOS (czasami dla zmian, dla urozmaicenia) czy to zalewali całą yerbę, czy "mieszali bombillą". Powtarzam to jest bardzo indywidualne.

Dla osób z Paragwaju, lub dla tych którzy (podobnie jak Wojtek Cejrowski) rozpoczęli swą przygode od stylu paragwajskiego, czyli od
Tereré nie ma znaczenia i mogą śmiało i wbijać bombille w kopczyk, lub gdzie popadnie, a także "zalewać" całą yerbe. Ważne jest żeby nam smakowało. To MY cebamos el mate, i to NAM ma smakować. Każdy sposób jest odpowiedni. Ale pewne sposoby biorą się z przyzwyczajeń bądź upodobań związanych z regionami i piciem na zimno, na ciepło, bądź na gorąco.

Moc słonecznych pozdrowień


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez yerbamate.shop.ms dnia Pon 18:39, 21 Cze 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mikey




Dołączył: 21 Lip 2009
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:03, 21 Cze 2010    Temat postu:

Pytałem z ciekawości jak to robią w Ameryce Południowej xp
Sam od roku robię identycznie jak Ty Wink --> łyżeczkowe bilbille tutaj sie przydają heh


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin