Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna www.yerba.fora.pl
Pierwsze niezależne forum o Yerba Mate
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Woda z filtru dzbankowego.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gringo




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:06, 14 Sty 2011    Temat postu: Woda z filtru dzbankowego.

Witam.
W moim domu zagościł dzbankowy filtr wody, o taki:
[link widoczny dla zalogowanych]

Czy uważacie że usunięta przezeń twardość wody poprawi smak yerby? Z jednej strony woda przefiltrowana nie jest już wodą naturalną, a z drugiej strony Indianie raczej nie mieli tak twardej wody jak u nas w Polsce.

Normalnie bym się tym nie przejmował, ale jeżeli nawet takie duperelki jak zagotowanie wody mają wpływ na smak, to chciałbym poznać co o tym myślicie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Palo S
grafik



Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 412
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:35, 14 Sty 2011    Temat postu:

Proponuję, abyś sam sprawdził smak yerby zalanej zwykłą wodą i wodą przefiltrowaną. Jestem ciekaw czy czuć różnicę w smaku, ja nigdy nie zalewałem yerby miękką wodą (z kranu leci twarda).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gringo




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:07, 15 Sty 2011    Temat postu:

Dziś zalałem wodą z filtra Cruz de Malta Despelada. Efekt jest piorunujący. To znaczy wyśmienita yerba. Zero kwaskowatego posmaku, sama gorycz yerby. Kilka ostatnich zalań (które zawsze wywalałem bo były obrzydliwe) teraz miały normalny smak yerby.

Jednym słowem, gorąco polecam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ptys




Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:54, 28 Sty 2011    Temat postu:

Jesteś pewien, że filtr usuwa "twardość" wody, czyli jej zmineralizowanie? Myślę, że poprawa smaku yerby (jak i pewnie czystej wody również) wynika raczej z usunięcia dziadostwa jak chlor i inne takie.

Jeśli jednak to rzeczywiście jest demineralizacja, to nie polecam. Woda "miękka" nie jest zdrowa - jeśli o celu spożywczym mowa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.yerba.fora.pl Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin